آیا قهوه اندونزی گرانترین قهوه جهان می باشد؟
دانستنی
در مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۱۷
اندونزی در زمینه قهوه، صادرکننده ای خوب و نیرومند می باشد و تبدیل به سومین صادر کننده بزرگ دنیا در زمینه قهوه شده است. بعد از رکود نفت در اندونزی که سبب شد آشفتگی قابل توجهی در اقتصاد این کشور ایجاد شود، دولت مالزی دست به ابتکار عمل در دهه 80 زد که باعث تمرکز بر رشد کالاهای غیر نفتی جهت صادرات شد.
آیا قهوه اندونزی گرانترین قهوه جهان می باشد؟
اندونزی در زمینه قهوه، صادرکننده ای خوب و نیرومند می باشد و تبدیل به سومین صادر کننده بزرگ دنیا در زمینه قهوه شده است. بعد از رکود نفت در اندونزی که سبب شد آشفتگی قابل توجهی در اقتصاد این کشور ایجاد شود، دولت مالزی دست به ابتکار عمل در دهه 80 زد که باعث تمرکز بر رشد کالاهای غیر نفتی جهت صادرات شد.
درختان قهوه معمولا سایه دارند و محصول قهوه در سایه شروع به رشد می کند و به دلیل کم بودن نور خورشید، رشد کمی دارد و همین مساله سبب می شود ریشه ها مواد غذایی بیشتری را به دانه های سبز درون میوه قهوه برسانند.
قهوه گران قیمت Kopi Luwak یا Civet Coffee از جزایر اندونزی حاصل می شود. اندونزی داریا تعدادی جزیره در اقیانوس آرام است که همه انها در کمربند رشد قهوه واقع شده اند.
صادرات قهوه در اندونزی
در سال 2012، در حدود 70 درصد از تولیدات سالانه قهوه اندونزی صادر شد که بیشترین خریداران آن ژاپن، آفریقای جنوبی، قسمتهای غربی اروپا و آمریکا بودند. مقدار مصرف داخلی قهوه در خود اندونزی روبه رشد بوده است و به همین دلیل تا حدودی از مقدار صادرات آن کم شده است. استفاده از قهوه در اندونزی، با رشد سالیانهی 7.7 درصد، در سالهای 2011 تا 2014 زیاد شده است. اما همچنان سرانهی مصرف قهوهی در اندونزی زیاد نیست.
در سال های 2014 و 2015 در فصل برداشت قهوه، کمبود جهانی قهوه در حدود 6.4 میلیون کیسه دانهی قهوه شد که موجب افزایش قیمت بسیار بالای قهوه شد که دلیل آن مصرف بیشتر در بازار های نوظهور و کم شدن مقدار پ قهوه تولید شده به دلیل نوسانات آب و هوایی بود. و این گرانی در اواخر 2015 و 2016 به طور کامل برعکس شد که دلیل آن کم شدن زیاد قیمت ارز برزیل نسبت به دلار آمریکا بود.
اصطلاحات صنعت قهوه و کافی شاپ
اندونزی نیز مثل دیگر قهوه های جهان در لیست "بهترین های من" ببعضیاز افراد قهوه نوش جای دارد که ممکن است دلیل آن پیچیدگی، شهددار یا شربتی بودن، مقدار اسیدیتهی کم، متراکم بودن، باشد. یکی از دلایل متراکم بودن آن شیوه منحصر به فردی است که در اندونزی جهت جدا کردن گوشت میوه از دانه اش وجود دارد. روش giling basah روشی سنتی و فراگیر می باشد که در آن پیش از جدا کردن گوشت میوه، ابتدا آن را کمی خشک می کنند که در طعم قهوه نهایی نیز موثر است و سبب می شود طعم آن مقداری به طعم های میوه ای و خمیری شبیه گردد.
اندونزی کشوری است با هزاران جزیره که قهوه های معروفی در این جزایر وجود دارد که معروفترین آنها جزیرهی سوماترا می باشد. جایی که بیشتر از 75 درصد میزان قهوهی اندونزی در آن تولید میگردد.
سوماترا شمال غربی ترین قسمت اندونزی نسبت به دیگر جزایر می باشد که زودترین فصل برداشت محصول در اندونزی در این جزیره می باشد. در شمال سوماترا، چندین خواستگاه مختلف ولقع شده که قهوه های آن کیفیت خاصی دارند؛ مثل Mandheling, lintong و Aceh.
قهوهی Mandheling در نزدیکی دریاچه توبا، که از عمیقترین دریاچههای جهان می باشد، تولید می گردد. اسم این دریاچه را در زبان محلی، معنی طعم قهوه سوماترا (تند، پیچیده و غلیظ و شربتی) نامیده اند. lintong در قسمت جنوب غربی دریاچهی توبا واقع شده و به دلیل داشتن قهوه ای خاکی مشهور است.
در شمالیترین قسمت Aceh وجود دارد که به دلیل قرارگیری در نزدیکی کوه گایو معروف شده است. محصولاتی که در این خواستگاه هستند، در نزدیکی دریاچهی تاوار رشد میکنند. قهوه این منطقه نسبت به دو نوع دیگر، دارای پیچیدگی کمتری می باشد و با بادی کمتر و مقدار اسیدیته خوب قابل شناسایی است.
قهوه جاوای اندونزی
جاوا جزو قدیمی ترین مناطق کشت قهوه در پایتخت اندونزی یعنی جاکارتا می باشد. از زمانی که گیاه قهوه در سال 1699 به وسیله مهاجران هلندی به اندونزی آورده شد، بهترین نوع آن در این منطقه کشت میشد؛ تا جایی که که کلمهی جاوا در دنیا، هممعنی با کلمهی قهوه شناخته میشد. تولیدات قهوه در سالهای 1889، به دلیل زنگ زدن برگ درختان ( یک گیاه قارچی که از گیاه قهوه تغذیه میکند.) خراب گردید. این موضوع سبب شد تا کشاورزان اقدام به کاشت قهوه در خارج از زمین پست و در جلگههای مرتفعتر، کنند که این منجر به اتفاق خوشایندی نیز شد؛ چون قهوههایی که در ارتفاعات کشت شدند، دارای کیفیت بهتری بودند! بیشترین مقدار قهوه اولید شده در جاوا، متعلق به املاک دولتی می باشد ولی در سالهای اخیر، در زمینهای کوچک نیز کشاورزان پیشرفت هایی داشتهاند که سبب شده مشتریان در هنگام خرید، شاهد تنوع بیشتری باشند. فرآوری اکثر قهوهها در جاوا، به شیوه سنتی می باشد که در آن قهوه تولیدی دارای اسیدیتهی کم، بدنهی غلیظ و شکلهای پیچیده می باشد. تجربه نشان می دهد که قهوههای این دو جزیره بسیار شبیه به هم هستند، اما قهوهی جاوا، شیرینی بیشتری دارد، ولی قهوه سوماترا کمی گرایش به حالت تند و خاکی دارد.
جزیره سولاوسی
این جزیره قبلا سلبس Celebes نام داشته، در این جزیره، بعضی قهوههای اندونزیایی موجود هستند که در ارتفاعات رشد می کنند؛ ارتفاعی بیش از 2000 متر! تقریبا تمام قهوههای موجود در این جزیره از جنوبیترین خواستگاه توراجا Toraja می باشند که توسط کوههای Sesean مجذا می شوند که دارای یکی ملایمترین قهوههای اندونزیایی باشند. قهوه های سولاسی، بدنهی پر و میزان اسیدیتهی پایینی دارند اما طعم خاکی پیچیده ای ندارند.
کوه های آتشفشانی بالی و مزارع آن
از آن به عنوان جواهر پنهان اندونزی یاد می شود که تولیدکنندهی برخی از بهترین قهوههای اندونزی می باشد. بیشتر قهوههای رشد یافته در بالی، در ارتفاعات کینتامانیKintamani ، میان کوههای آتشفشانی باتوکارو Batukaru و آگانگ Agung می رویند. آتشفشانهای فعال سبب می شوند خاک، بوسیله خاکسترهای پرثمر تازه بماند که مزیت بزرگی برای گیاهان قهوه محسوب می شود. قهوههای تولید شده بالی دارای طعم شکلات مانند ( طعم شکلات شیری در مقابل شکلات تلخ) هستند و مقداری اسیدیتهی بیشتر( مثل پرتقال و دیگر مرکبات شیرین) نسبت به قهوه های همسایگانش دارد.
کشاورزان محلی، یک روش سنتی کشت به نام Sabuk Abian دارند که یاد میدهد خوشبختی، یعنی هماهنگی با خدا، محیط زیست و با دیگران می باشد. این موضوع سبب شده بالی را به عنوان بیشتاز در تجارت عادلانه بشناسند.
تیمور شرقی TIMOR
این قسمت از نظر سیاسی از سال 2002 که شرقیترین قسمت جزیره می باشد از اندونزی اعلام استقلال کرد و دلیل نام گذاری آن به تیمور شرقی هم همین است. اما قسمت غربی آن همچنین تحت کنترل اندونزی می باشد. به همین دلیل این قسمت جزو اندونزی نیست و به همین دلیل قهوه آن هم جزو قهوههای اندونزیایی محسوب نمی شود. عمر تولیدات قهوه در این منطقه تقریبا به اندازه عمر تولید قهوه در جاوا می باشد.در حدود 400 سال پیش مهاجران هلندی اقدام به کاشت گیاهان متنوع بوربن در این منطقه نمودند. پس از اینکه مشکل زنگ زدگی برگ گیاهان فراگیر شد، قهوه پیوندی جدیدی از تیمور تولید شد به نام Hibrido de Timor که در تیمور برای فرآوری قهوه از روش دیگری استفاده می شود که سبب می شود قهوه تولیدی دارای پیچیدگی کمتر و تردتر باشد و دلیل اینکه قهوهی تیمور کمتر رست می شود به این دلیل می باشد که ظرافت در برشتگی های تیرهتر محو میشوند. اگر طرفدار بدنهی قهوهی اندونزی هستید اما قهوهی ساده تر و طعم لطیفتر قهوهی آمریکای مرکزی را می پسندید، قهوه تیمور برای شما گزینه مناسبی می باشد.
فلورس FLORES
پرتقالیهایی که موفق به کشف این جزیره شدند، نام آن را به دلیل زیبا بودن طبیعت گیاهی آن، گلها flowers یا در زبان خودشان flores نامیدند. این جزیره جزو معدود مناطقی در دنیا می باشد که در معرض خطر اژدهای کومودو که بزرگترین سوسمار دنیا محسوب می شود، است. قهوه فلورس به دلیل درجه خاصی که دارد و همچنین دارای کیفیت بالا و و خصوصیات استثنائی است، با سرعت زیاد معروف شد.
به طور تقریبی همهی تولیدات عربیکای جزیره، در اطراف شهر باجاوا Bajawa واقع شده اند و تمام کشاورزان در 12 بخش سازمان دهی شده اند. تمام این بخش ها در ارتباط نزدیک با هم به کار مشغولند و قهوه تولیدی خود را مانند یک تیم روانه بازار می کنند. روش فرآوری قهوهی فلورس هم روش سنتی می باشد و ویژگی آن نرمی بالا همراه با بدنهی غلیظ و پر می باشد. مثل قهوهی بالی، قهوهی فلورس هم دارای مقداری شیرینی و طعمی مثل شکلات شیری یا کاکائو است، در مقابل شکلات تلخی چون سوماترا.
پاپوا نیو گونا PAPUA NEW GUINEA
این قسمت هم مانند تیمور شرقی، از لحاظ سیاسی جزو اندونزی به شمار نمی رود. این بخش دارای یک دولت مستقل می باشد و در سال 1975 از استرالیا جدا شد اما غربیترین قسمت آن جزو اندونزی می باشد که به آن پاپوا Papua می گویند بخش شرقی قهوهی بی نظیری دارد و آن را چون از لحاظ جغرافیانی نزذیک به اندونزی است، جز قهوه اندونزی محسوب می کنند. تولید قهوه در این منطقه، در دورهی مستعمراتی انگلیس در 1890 قابل قبول بود ولی تا اواسط 1900 هنوز رشد قهوه رشدی نکرده بود. قسمت عمده تولیدات قهوه در PNG در دو گروه تقسیم شده:
املاک بزرگی مثل املاک به نام کیمل Kimlel esate و بخش دیگر هم صاحبان کوچک که تعداد کمی گیاه قهوه به همراه محصولات معیشتی کشت می کنند. اخیرا صاحبان کوچک عضو تیمهایی شدهاند و اقدام به صادرات بیشتر قهوه نموده اند و وارد رقابت شده اند و از استانداردهای کیفیتی بالاتری هم برخوردار شده اند. در حقیقت قهوه از گروه تیموزا Timuza) در سال 2016 ، صاحب جایگاه اول در مسابقات جهانی فنجانی شد. قهوهی PNG مثل قهوهی تیمور شرقی، به طور کامل شسته شده فراوری میگردد که این موضوع سبب می شود کیفیت آن تردتر و لطیفتر نسبت به همسایههایش در جزیره باشد و مناسب افرادی است که فنجان قهوهای ساده تر با اسیدیتهی بیشتر دوست دارند. معمولا قهوهی PNG را به در حد متوسط برشته میکنند چون خصوصیات آن در برشتگی تیرهتر از بین میرود.
مشهورترین قهوههای اندونزی در بازار جهانی
• Luwak coffee یا kopi luwak
• Toraja coffee
• Aceh coffee
• Mandailing coffee
luwak که احتمالا معروفترین نوع قهوه اندونزی محسوب می شود، گرانترین قهوه جهان شناخته شده است. این قهوه از دم آوری دانههایی حاصل می شود که از سیستم گوارشی حیوانی دفع می شود که به آن Asian palm civet حیوانی گربه مانند می گویند. به دلیل اینکه فرایند تخمیری خاصی در بدن این حیوان صورت می گیرد و به این دلیل که این حیوان آبدارترین گیلاس ها را انتخاب می کند، این نوع قهوه دارای طعم قوی تری می باشد. به دلیل فرآیند خاص تولید این قهوه و همچنین کمیاب بودن آن در بازار جهانی، قیمت بسیار بالایی دارد.
انتظارات آینده از قهوهی اندونزی
با توجه به اطلاعاتی که انجمن صادرات قهوهی اندونزی داده است، کشاورزان اندونزی با همکاری وزارت وابسته برنامه دارند که کشت قهوهی اندونزی را به کمک برنامههای جوانسازی دوبارهی مزارع توسعه دهند. با بزرگتر کردن زمین ها، در طی 10 سال، تولیدات قهوهی اندونزی به مقدار 900000 -1.2 میلیون تن در سال خواهد رسید. به دلیل افزایش تقاضای داخلی و جهانی، نیاز به سرمایه گذاری در مناطق کشت قهوه احساس می شود. همچنین، کیفیت بهتر دانههای قهوه نیز در آینده با نوآوری تکنولوژی بهتر خواهد شد. با اینکه تولید قهوه در سطح هکتاری، در مقایسه با کشورهای دیگر تولید کنندهی قهوه هنوز هم کم می باشد. در سال 2015 اندونزی 741 کیلوگرم دانهی قهوهی ربوستا و 808 کیلوگرم عربیکا در هکتار روانه بازار کرده است که در ویتنام و برزیل این مقادیر 1500 کیلوگرم در هکتار می باشند.
اندونزی به قدری مناطق قهوه در خود جای داده است که امکان پرداختن به همه آنها در این مقاله ممکن نیست.
کپسول، قهوه، آلمانی، کپسول قهوه آلمانی، قهوه اندونزی